1- Avrupa Hareketlilik Haftası’na Farkındalık
Avrupa Hareketlilik Haftası, Avrupa Komisyonu’nun bir inisiyatifidir ve senede bir kez yapılan bir etkinliktir. “Şehirlerde sürdürülebilir ve aktif ulaşım bir alışkanlık haline gelsin” hedefi ile bir hafta boyunca farklı etkinliklerle kutlanır. SKBT ilk etkinliğini “Avrupa Hareketlilik Haftası”na denk getirerek bu haftanın önemini her yıl yeniden hatırlatmış ve birçok belediye ve kurumun tanımadığı bu haftanın yıllar içinde birçok şehirde yerel etkinliklerle kutlanmasına öncülük etmiştir.
2- Dünya Otomobilsiz Kentler Gününün Kutlanması
22 Eylül Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’dür. Bu gün, otomobiller tarafından işgal edilen şehirlerimizin; senede bir kez de olsa motorlu araçlara kapatılarak alternatif ulaşım şekillerini sunmak için bir fırsattır. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu 2013′ teki ilk etkinliğini, şehir merkezini motorlu araçlara kapatma talebi ile Dünya Otomobilsiz Kentler Günü, 22 Eylül’de organize etmiştir. Bazı belediyeler, en azından senede bir gün için şehir merkezlerini motorlu araçlara kapatmaya başladı; İzmir, Londra, Brüksel ve Paris gibi.
3. Güvenli Bisiklet Yolları Altyapısı Talebi için Eylemlilik
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, güvenli bisiklet yolu altyapısı için dünya çapında hükümetleri ve belediyeleri bisikletli ulaşımın yaygınlaşması için bisiklet yolları ve hizmetlerine yatırım yapmaya teşvik eden global bir savunucu grup olmuştur.
4- Birçok Kadın Bisiklet Sürmeyi Öğrendi
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun en büyük etkilerinden biri, kadınlar için düzenli ücretsiz bisiklet kurslarının oluşturulmasıdır. Şehirlerdeki onlarca gönüllü kadın, yüzlerce kadına bisiklet sürmeyi öğretti ve bu kadınları, yıllık etkinliğe katılabilmek için bisiklete binmeye teşvik etti.
5- Kadınların Özgürleşmesi
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu kadınlara genel-geçer algılamalara, önyargılara meydan okuma ve toplumsal engelleri yıkma gücü vermiştir. Bu toplumsal kadın hareketi, kadınları özgürlüklerini ve bağımsızlıklarını kucaklamaya teşvik etti.
“Kadın Sokağa Çıkarsa Dünya Değişir” sloganı tüm dünyada yankı buldu. Çoğu zaman sadece görünür olan şeyler medyanın dikkatini çeker ve hayatımız için kararlar alınırken bunlar göz önüne alınır. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, bisikletleri yollarımızda görünür kılmaya (ve şehir planlamasında ve trafik yönetiminde düşünülmeye) yardımcı oldu. Kadınların, kısa mesafede bile profesyonel bisiklet sporcusu gibi görünmek zorunda olmadığı fikrini benimsemelerine katkısı oldu. Onların bisikletleriyle beraber oldukları gibi görünmelerine yardımcı oldu.
6- Bisiklet Sürmeyi Normalleştirmek
2013’te, erkek hakimiyetindeki bisiklet toplulukları, aynı zamanda bisikletin kurallarını da dikte ediyordu ( Hız ve performans üzerine odaklanmak gibi). Bu kurallar, şehirlerde özellikle bisiklete yeni başlamış potansiyel bisiklet kullanıcıları için, bisikletin zor erişilebilir ve sürülmesi zor bir araç olduğu fikrine neden oluyordu. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, yıllık etkinliğiyle bisiklet sürmeyi normalleştirmeyi amaçladı ve her türlü kıyafet, ayakkabı veya şapka ile istediği hızda, istediği yere bisiklet sürebileceklerini kanıtlamayı hedefledi. Bunu da başardı… “Bisiklet şehir içi ulaşım aracıdır ve yürürken giydiğimiz kıyafetlerle bisiklete de binebiliriz” fikrini yerleştirdi.
7- Topluluk Oluşturma
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu katılımcıları, yıl boyunca birbirlerini tanıma ve birlikte bir şeyler yapma şansına sahip oldular. Birçok şehirde, farklı mahallelerde küçük gruplar oluşturuldu ve sosyal turlar neredeyse her hafta düzenlenmeye başlandı.
8- Kadınlar Arasındaki Dayanışma
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, farklı dil, din, kültürden gelen kadınları bir araya getirerek birlik ve dayanışma duygusu oluşturdu. Bu toplumsal hareket, dünya genelindeki yerel etkinliklerin
organizatörleri arasında kalıcı bağlantılar ve dostluklar yarattı. Türkiye ve yurtdışındaki 200’den fazla şehirde gerçekleşen bisiklet turlarının %60’ı Türk kadınları ve Türkiye kökenli göçmenler tarafından düzenlendi.
9- Bir gülümseme bin söyleme bedeldir
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, yeni bir aktivizm tarzını denedi ve başarılı oldu. Agresif ve sert söylemlerin aksine, eğlenceli ve bayram havasında bir eylem için bir araya çok sayıda katılımcı topladı ve medya görünürlüğünü kullanarak belediyelere yol güvenliği ve bisiklet altyapısı konusunda net taleplerle ulaşmayı başardı.
10- Bisiklet Bir Ulaşım Aracıdır
Bisiklet kullanımı, özellikle kadınlar arasında yayıldı ve artık şehirlerimizde işine, okuluna, arkadaşına bisikletle giden bir çok kadın görebiliyoruz. “Bisiklete, her kesimden ve her yaştan kadın binebilir ve hepimiz arkadaşlarımızı bisiklete binmeye teşvik etmeliyiz” algısını yaymayı başardı.
11 – Birleşmiş Milletler’den ödül
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu bu yıl Birleşmiş Milletler tarafından tanındı, etkinliğin organizatörleri Sema Gür ve Pınar Pinzuti’ ye bisiklet kullanımının yaygınlaşmasına katkıları nedeniyle “Dünya Bisiklet Günü Özel Ödülü” verildi.