Sema Gür

Merhaba öncelikle kendimi tanıtarak başlamalıyım sanırım. Ben Sema Gür. 1973 Bandırma doğumluyum. 1997 yılından beri İzmir Amerikan Koleji’nde tarih öğretmenliği yapıyorum. 8 yıldır bisikletli yaşamın içindeyim.

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Nedir?

SÜSLÜ KADINLAR BİSİKLET TURU, yılda bir yapılmasını planladığım bir bisiklet ve kadın etkinliğidir. Tur bir dikkat çekme eylemidir. İlk tur 22 Eylül 2013 Pazar günü İzmir’de yapıldı.Bu tura İzmir kadınları şık kıyafetleri ve süsledikleri bisikletleriyle geliyorlar. Herhangi bir parti veya bisiklet grubu simgesi taşınmamasına özen gösteriyorum. Tüm bisikletli kadınlar katılabilir. Tura katılım şartlarımız süslenmiş bisikletlerle süs şaşkın şaşkın bakanlara el sallayıp gülümsemek.

Egzoz Kokusuna Karşı Parfüm Kokusu – Süslü Kadınlar Bisiklet Turu | Sema Gür | TEDxTalks

Bu Etkinliğin Amacı Nedir?

Kendi yaşanmışlığımdan yola çıkarak bu tur fikrini ortaya attım. Ben yaklaşık 38 yaşımda bisiklete binmeyi öğrendim. İlk başladığım zamanlarda bana yardımcı olan yakın arkadaşlarım olmasaydı cesaret edip de bisikletimle yollara çıkamazdım. Ben de İzmir kadınlarına cesaret vermek istedim.

Çevremde 38 yaşımdan sonra nasıl cesaret edip de turlara gittiğimi,bu yaştan sonra nasıl uzun turlara gittiğimi soran çok kadın oldu. Çoğu insandan duyduğum ise, bisikletlerinin balkonda, bodrumda çürümüş olduğuydu…Beni cesaretlendiren arkadaşlarım vardı,o zaman evlerinden bisikletlerini çıkarıp kadınları yollara dökecek bir şey yapmam gerektiğini düşündüm. Bisiklete binmeyi az bilen kadınlar da varolan turların erkek egemen tavrından yakınıyordu. Onları cesaretlendirecek bir hareket yapabileceğimi düşündüm.

Ben “KADIN SOKAĞA ÇIKARSA DÜNYANIN DEĞİŞECEĞİNE” inanıyorum. Kadın sokağa çıkar bisiklete binerse, çocuğu da biner. Onlar bisiklete binerse evin babası da biner…

Neden Bisiklet?

Bisiklet özgürlüğün simgesidir. Türkiye kadınlarının özgürlük simgesi neden bisiklet olmasın?İstediğim kıyafetle,istediğim zaman bisikletimle sokağa çıkabilmeliyim. İnsanlar bu görüntüye alışmalı.Bu hareketin başlatılabileceği en uygun şehir de İzmir…Kısaca amacımız; kadının özgür duruşunu göstermek, erkek egemen toplumda bisiklet,özgürlük ve kadın temasına dikkat çekmek, daha çok insanın bisiklete binmesini sağlamak, bisikletliler çoğaldıkça bisiklet yolları ile ilgili yaptırımın artmasını sağlamak, bisiklet kazalarına dikkat çekmek, araç trafiğine alternatif bir düşünce yaratmak, çevreci ve sessiz bir ulaşım aracını topluma düşündürtmek.

Neden Eylül ayı?

Dünya “Otomobilsiz Kentler Günü” 22 Eylül tarihinde kutlanmaktadır. Ayrıca turumuzun ilk senesinden itibaren Avrupa Hareketlilik Haftasına dikkat çekmek istiyoruz.

Yolunu Fark Et | Recognize Your Path | TEDxReset | Sema Gür

TEDx Talks

Eleştiriliyor musunuz?

Erkek bisikletçiler tarafından “ayrımcı” olarak nitelendirildik. Destekleyenler de oldu ancak rahatsız edici söylemler de duyduk. Biz “pozitif ayrımcılık”yapıyoruz. Feminist bir hareket değiliz. Siyasi bir yanımız varsa o da “kadının özgür duruşu”dur. Bir erkeğin yönlendirmesi ve izni olmadan, dilediğimiz gibi bisikletimizle ya da bisikletsiz sosyal yaşama karışmaktır duruşumuz. Biz kadın bisikletçiler diğer zamanlarda turlara, formamızla,uygun kıyafetimizle kadın erkek bir arada gidiyoruz zaten. Amacımız bisiklete hep süslü binilmesi değil ki. Bisiklet günlük hayatımızın bir parçası olabilir. “Günlük kıyafetimizle ya da elbisemizle de binebiliriz” kısmını göstermek istedik. Diğer tüm bisiklet eylemleri kadın-erkek bir arada yapılıyor. Çoğuna katılıyoruz. Biz ayrımcı değiliz…

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun yıl boyunca nasıl etkileri oluyor?

Ben bu etkinliğe kadın ve bisiklet olgusuna dikkat çekmek için başladım. Ancak büyük cümleler kurmadım. Bazen ufak ve yaratıcı bir hareket, büyük çığlıklardan daha etkili oluyormuş onu anladım. İlk tura yaklaşık 250 kadın gelmişti bugün ise farklı ülkelerde onlarca şehirde eş zamanlı yapılan bir bisikletli kadın hareketini koordine ediyoruz.

Belgesel: Uçuşan Teker (2016)

Öyle bir şey yapın ki tüm kadınlara cesaret, güç ve hedef olsun. Bir söz uğruna başlatılan ve karnavala dönüşen etkinlik tüm kadınları sokağa çıkartıyor. Belgesel Süslü Kadınlar Bisiklet Turunu yaklaşık 100 şehre yayılmasını anlatan, Sema Gür’ün hikayesini anlatıyor.

X